Coronaproof sollicitatiegesprekken organiseren – waar let je op?

Corona en sollicitatiegesprekken houden…Dat is geen ideale combinatie. Een lockdown maakt het nog wat ingewikkelder. Gelukkig zijn er, ondanks alle beperkingen, ook nog een aantal mogelijkheden. Veel bedrijven kiezen ervoor om een online sollicitatiegesprek in te plannen met hun kandidaat, maar dat hoeft niet. Je kandidaat face-to-face spreken kan ook nog steeds, in een coronaproof omgeving.

 

Face-to-face ontmoeten van een sollicitant

Maar eerst enkele voordelen van het in levende lijve ontmoeten van sollicitanten. Zo laat de internetverbinding ons nog wel eens in de steek. En hoe vervelend is het tijdens een sollicitatiegesprek als het beeld ineens wegvalt of je elkaar niet meer goed verstaat. Solliciteren is vaak al spannend genoeg voor een kandidaat en echt tegenover elkaar zitten is net iets ongemakkelijker dan via een scherm. Bovendien kun je nu goed letten op iemands non-verbale signalen.

 

Liever op locatie

Het kan zo zijn dat ontvangen van een sollicitant niet mogelijk is in jouw kantoor of bedrijfsruimte, dan zijn er andere mogelijkheden. Zoals speciale vergaderlocaties waar mensen elkaar op een veilige manier kunnen ontmoeten. Bijvoorbeeld in een (kleine) flexruimte die je gebruikt als tijdelijke sollicitatieruimte. Maar waar let je nog meer op? We hebben een aantal coronaproof maatregelen voor je op een rijtje gezet.

 

  1. Indeling van de ruimte

Een flexruimte is een ideale oplossing om sollicitatiegesprekken te voeren. In die ruimte moet iedereen zich dan wel veilig voelen natuurlijk. Er moet voldoende beweegruimte zijn en tussen de zitplekken moet de afstand 1,5 meter zijn. De maximale bezetting van een ruimte moet daarom altijd duidelijk zijn, zodat er nooit teveel mensen aanwezig zijn.

 

  1. Duidelijke routing & andere symbolen

Een duidelijke routing is belangrijk. Zo voorkom je ongemakkelijke momenten op het moment dat mensen zich verplaatsen. Een duidelijke routing begint al bij de ingang, waar duidelijk staat aangegeven door welke deur mensen naar binnen kunnen lopen. Maar ook pijlen of ander symbolen op de vloer helpen om de looproute aan te geven. Net als stickers op de vloer of bordjes waarmee mensen geattendeerd worden om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Bijvoorbeeld bij een balie of ander punt waar mensen soms even moeten wachten.

 

  1. Hygiënemaatregelen

En dan natuurlijk goede hygiëne; heel essentieel nu. En de bekendste is natuurlijk het regelmatig wassen of desinfecteren van je handen. Desinfectiemiddelen moeten dus altijd binnen handbereik zijn. Een andere belangrijke hygiënemaatregel, zeker in een pand waar meerdere mensen samenkomen, is het regelmatig reinigen van deurklinken en andere knoppen die aangeraakt worden. En van de toiletruimtes. Het mag als vanzelfsprekend beschouwd worden dat de ruimtes na gebruik altijd grondig gereinigd worden.

 

  1. Goed luchtzuiveringssysteem

Misschien wel net zo belangrijk als goede hygiënemaatregelen en afstand houden is schone lucht. Een goed luchtzuiveringssysteem draagt daar aan bij. Dat is een systeem waarbij geen uitwisseling tussen toe-en afvoer van lucht plaatsvindt. En een stuk minder ingenieus dan een luchtsysteem, maar wel effectief is goede ventilatie. En dat bereik je door het opzetten van ramen.

 

Veilig & verantwoord gesprekken voeren

Tja; het blijft natuurlijk gewoon een ding….Het voeren van een coronaproof sollicitatiegesprek vraagt nu eenmaal iets meer moeite en aanpassing dan voorheen. Maar niet getreurd; die periode komt ook heus weer terug. Toch is het heel goed mogelijk om nu veilig een sollicitatiegesprek te voeren of te vergaderen. De meeste vergaderlocaties, waaronder die van ons, zijn uitstekend aangepast aan de huidige situatie en kunnen zo op een verantwoorde manier gebruikt worden.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.